tiistai 18. marraskuuta 2014

Yhteensattumusten viikko

Muuan lehden lukija pysähtyi pohtimaan sitä miksi tietyt erilliset asiat näyttävät liittyvän toisiinsa. Niinpä hän soitti lehden toimitukseen. Keskustelusta syntyi tämmöinen juttu:
Omituisia yhteensattumia?
Lietolaista naista ihmetyttää erillisten asioiden liittyminen toisiinsa.
- Pari vuotta sitten asuinalueellamme ovikelloja kävi soittelemassa "kuuromykkä" kaupustelija, ja pari viikkoa sen jälkeen samoilla ovilla oli turvapalveluja myyvän yrityksen edustaja.
Tänä talvena yhteensattuma on toistunut.
- Pari viikkoa sitten illalla kovassa vesisateessa ovelle ilmestyi henkilö, joka esitti jotain lappua, jonka mukaan hän keräsi lapsille rahaa. Mielestäni kyseessä oli nuori mies, joka oli pukeutunut naisten peruukkiin ja naisellisiin vaatteisiin.
Tiistaina ovella oli taas kodin turvapalveluja kaupannut mies.
- On nämä aika omituisia yhteensattumia. Alueella asuu paljon eläkeläisiä, joita kaupustelijat ja rahankerääjät saattavat säikyttää ja luoda siten markkinoita turvapalveluille, nainen sanoi.
Turun tienoo 27.2.2014. Haloita puh 4892012

Maanantaina (11.2.2013) paavi Benedictus XVI ilmoitti yllättäen eroavansa virastaan vedoten korkeaan ikäänsä ja heikentyneeseen terveyteen. Paastonajan alkamisella saattaa olla jokin yhteys virasta luopumiseen. Mutta yleensä olemme tottuneet siihen, että paavit pysyvät virassaan aina kuolemaansa asti. Ns. Suuren skisman aikana oli useita paaveja samanaikaisesti virassa. Niinpä kirkolliskokous painosti Gregorius XII:n eroamaan 1415. Paavi Celestinus V erosi vapaaehtoisesti virasta 1294.

Varsin pian paavi Benedictus XVI eroilmoituksen jälkeen Roomassa riehui ukkonen ja salama iski Pietarin kirkon ristiin. Oliko ukkonen ja salamanisku tilattu etukäteen vai vaikuttiko paavin eroilmoitus säätilaan? Jotkut ääriprotestantit muistivat, että Ilmestyskirjan mukaan antikristus saa tulenkin lankeamaan taivaasta. Paavinuskoiset taas muistivat hyvin miten Jeesuksen kuoleman yhteydessä tapahtui suuri maanjäristys ja tuli pimeys sekä hautoja avautui.

Perjantaina (15.2.2013) odotettiin asteroidin (2012 DA14) porhaltavan ja pyyhkäisevän maan ohi noin 27 000 kilometrin etäisyydeltä klo 21.24. Rata ja ajankohta olivat hyvin etukäteen tiedossa. Kaikki meni niin kuin oli ennakoitu, mutta tätä ennen oli Tsheljabinskissä, Venäjällä joku toinen mötikkä räjähtänyt kappaleiksi maan ilmakehään tullessaan. Räjähdyksessä syntynyt paineaalto rikkoi akkunoita suurelta alalta. Jopa 1200 ihmistä loukkaantui lasinkappaleista.

Jälkikäteen tämän mötikän on arvioitu olleen läpimitaltaan noin 17 metriä ja painoltaan noin 10 000 tonnia. Miksi nämä 2 mötikkää osuivat samalle päivälle? Miksi toisen tulosta tiedettiin etukäteen, mutta toisen tulosta ei tiedetty? Vai tiedettiinkö, mutta ei puhuttu mitään? Vai testasiko USA jotain salaista asetta, niin kuin joku Venäjällä on väittänyt?

Pitäisikö C.G.Jungin kirjoista puhdistaa pölyt pois ja ryhtyä tutkimaan mitä Jung kirjoitti synkronisiteetista. Wikipedian mukaan: "Synkronisiteetti on ... käsite, joka tarkoittaa merkitsevää yhteensattumaa. Se viittaa tilanteisiin, joissa kaksi tai useampi toisiinsa näennäisesti liittymätön asia tapahtuu rinnakkain. Tapahtumilla ei ole kausaalista yhteyttä, mutta niitä yhdistää symbolinen merkitys."

* * *
Blogistin yhteenvetoa: Tämä avaus kirvoitti vilkkaaseen ajatustenvaihtoon. Viestejä tuli kaikkiaan 30. Keskustelu eteni pieni pilke silmäkulmassa, mutta jotkut ottivat ihan tosissaan. Keskustelussa nostettiin esiin pari muutakin esimerkkiä.

* Muuan helluntailaispastori kuoli kastealtaassa saatuaan mikrofonista sähköiskun. Tästä joku saattoi vetää johtopäätöksen, ettei lapsikastetta pidä väheksyä. Todellisuudessa mikrofonin suojamaadoitus petti. Olisi pitänyt käyttää paristoilla varustettua langatonta mikrofonia.

* L.L. kertoi Minneapoliksessa pidetystä ELCAN kokouksesta (2009), jossa keskusteltiin mm seksuaalivähemmistöjen asemasta. Tämä kokous jäi ihmisten mieleen, koska sen aikana tornado pyyhkäisi yli kaupungin ja pudotti ristin luterilaisen kirkon katolta. 
 
Tällöin joku väitti mm. Kotimaa24:ssä, että se oli pahin tornado 65 vuoteen. Niinpä LL intoutui selvittelemään säätietoja. Niinpä Minneapoliksen läpi kulkee keskimäärin 17 tornadoa vuodessa, pahimmillaan jopa 5 päivässä. Pahin tapaus oli ollut 10 vuotta aikaisemmin.
* * *
Blogisti 17.2: Paavin eroilmoitus ja sen jälkimainingit ovat ainakin Italiassa ykkösuutisia pitkään. Niinpä se jyrää alleen myös Silvio Berlusconin vaalikampanjan. Sillä on ainakin poliittisia vaikutuksia: Berlusconin paluu valtaan taitaa jäädä vain toiveeksi.

Tämä maan onnellisesti ohittanut asteroidi 2012 DA14 oli halkaisijaltaan noin 45 metriä ja painoltaan noin 130 000 tonnia. Suuruusluokaltaan samaa kokoa kuin Tunguskan yllä Siperiassa vuonna 1908 räjähtänyt asteroidi. Tsheljabinskin mötikkä oli 17 metriä ja painoltaan noin 10 000 tonnia. Eli ero olisi vain noin 13-kertainen. Sitäpaitsi Tsheljabinskin mötikän kokoinen murikka löydettiin vuonna 2008 vain 20 tuntia ennen sen räjähtämistä Sudanin yllä.

Tsheljabinskin mötikkä saapui 18 tuntia aikaisemmin kuin asteroidi 2012 DA14. Etäisyyttä näillä oli puoli miljoonaa kilometriä ja kulkivat eri radoilla. Joku tosin väitti, että tämä Tsheljabinskin mötikkä ehkä oli tuon asteroidin kiertolainen, jolloin ehkä selittyisi erilaiset tulokulmat. Mutta 130 000 tonnin massan omaavan möhkäleen vetovoima ei riitä kiertolaisen pitämiseen.

Blogisti 18.2.: Tämän listan ulkopuolelta sain sähköpostia. Timo mainitsi, että perjantai-iltana (15.2.) Italiassa oli 4,9 Richterin maanjäristys (ja aika lähellä Roomaa). Lisäksi manaajat ovat kiitelleet paavia. Tästä kerrottiin myös suomalaisissa lehdissä.

L.L.: Eräät katastrofit me näemme Jumalan tahdon ilmauksina. Mitkä niistä? Ne, jotka ovat vastoin omaa käsitystämme Jumalan tahdosta. Näin me alistamme Jumalan palvelemaan omaa agendaamme... Symbolinen merkitys on Jumalasta riippumaton ihmismielen tulkinta.

Blogisti 18.2: Niin, tässä on osin vakavistakin asioista puhuttu hieman pilke silmäkulmassa. Jos kiveä ja muuta rojua alkaa lennellä niskaan, asiahan muuttuu vakavaksi. Näinhän tapahtui Tsheljabinskissä viime perjantaina.

Tämän viestiketjun avauksessa pyrin oikeastaan ihmettelemään sitä miten eräät tapahtumat osuivat ajallisesti lähelle toisiaan. Taivaalta tulevat kivenmurikat tai salama ovat luonnonilmiöitä. Näille ihminen ei - ainakaan toistaiseksi - voi mitään. Paavin eroaminen virastaan sekä miksi Tsheljabinskin mötikkä pääsi tulemaan varkain liittyvät puolestaan ihmisen toimintaan.

Tämmöisiä asioita voi tarkastella Jungin lanseeraman synkronisiteetin käsitteen avulla. Mutta ehkä helpomman ja havainnollisemman tien muodostavat ns. hahmolait. Aikaisemmin ne kuuluivat hahmopsykologian piiriin. Vaikka ne liittyvät näköaistien hankkiman informaation prosessointiin, ne toimivat jossain määrin myös muilla inhimillisen toiminnan, esim. muistin alueella. Hahmolaeista löytyy juttua mm. täältä. 
 
Avaukseni tässä viestiketjussa perustui mm. ajallisen lähekkäisyyden lain (no 8) sekä läheisyyden lain (no 2) hyödyntämiseen. Hahmolait perustuvat ajatukseen, että havaintomme ympäröivästä maailmasta ovat puutteellisia ja ehkä kaoottisiakin, minkä vuoksi pääkoppamme prosessoi niitä, jotta niistä muodostuisi mielekkäitä kokonaisuuksia.

Tuossa toisessa viestiketjussa Epäkristillisen etiikan perusteita siteerasin Jukka Thurénin kommenttia, joka koski epärehellistä taloudenhoitajaa (Luuk 16). Tuokin selitys liittyy epäsuorasti hahmolakien käyttöön. Ne tiedonjyvät, jotka me saamme vertausta lukemalla, tuntuvat jotenkin vaillinaisilta ja hämmentäviltä. Jotta vertauksesta tulisi ymmärrettävä tarvitsemme joitain lisäpalikoita, ehkä sulkeutuvuuden laki (no 5) auttaa tässä tapauksessa.

L.L.: Ihminen hakee merkityksiä, tekee niitä, yhteensattumistakin... Minusta on irvokasta sanoa "siitäs saitte, Jumala on meidän puolellamme." GOTT MIT UNS luki SS-sotilaiden vyössä. Ihmisten hyväksikäyttäminen on rumaa. Jumalan hyväksikäyttämiselle en tiedä sanaa.

A.L.: Muuten en suhtaudu vähätellen niihinkään mahdollisuuksiin, että Jumala voi tosiaan puuttua peliin ihan konkreettisin tavoin. Ei pidä yliteologisoida, muttei myöskään aliteologisoida.

Kauko Puottula - Katsomuksia 17.2.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti