perjantai 21. marraskuuta 2014

Vahingonkorvausta vitsauksista?



Egyptiläinen kolumnisti Ahmad al-Gamal ehdotti al-Yawm al-Sabi -nimisessä päivälehdessä julkaisemassaan kirjoituksessa 11.3.2014, että Egyptin valtio vaatisi Israelin valtiolta vahingonkorvauksia Jahven ja Mooseksen Egyptille langettamista vitsauksista. Nämä vitsauksethan kohdistuivat koko Egyptin kansaan, vaikka vitsausten oikea osoite olisi ollut paatunut farao - Exoduksen kertomuksen mukaan.

The Times of Israel uutisoi asiasta 20 päivää myöhemmin otsikolla Israel to pay for 10 Plagues? Timo lähetti minulle linkin tähän juttuun.

Juttu on paitsi hauska myös mielenkiintoinen! Sortajafaraota ei jutussa nimetä, mutta ilmeisesti kyseessä oli Ramses II. Exoduksen mukaan israelilaiset veivät mukanaan egyptiläisiltä saamiaan arvoesineita huomattavan määrän. Niitähän käytettiin myöhemmin pyhäkköteltan koristelussa.

Kolumnisti muistaa myös Ottomaanien valtakunnan Egyptille aiheuttamat vahingot. Niin ikään Napoleonin invaasion. Myös Britannialta pyydetään korvausta 72 vuotta kestäneestä miehityksestä.

Ajankohta tällaiselle pohdiskelulle on mitä ajankohtaisin. Juutalainen pääsiäinen ja kristillinen pääsiäinen ovat tulossa. Juttuun saattoi tutustua turvallisin mieliin, koska aprillipäivä oli vielä edessäpäin.

Aprillipäivän jälkeisenä päivänä jutulla oli 78 kommenttia. Kommenttien alussa "huippukommentoija" Reuven Stafford toteaa, ettei tällainen vaatimus suinkaan ole uusi. Talmudissa nimittäin kerrotaan, että tällainen vaatimus esitettiin jo Aleksanteri Suuren aikana, 300-luvulla eKr.

Jotkut viittaavat siihen, että israelilaiset olivat Egyptissä orjuudessa 400 vuotta ja palkat jäivät silloin saamatta. - Toisaalta Jaakob perheineen siirtyi aikoinaan Egyptiin vapaaehtoisesti nälän pakottamana.

Kauko Puottula - Visioita 1.4.2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti