tiistai 30. joulukuuta 2014

Jermulan uutisia

Sotamies Masi kuuluu niihin harvoihin sarjakuviin joita päivittäin seuraan. Muut silmiini osuneet sarjakuvat ovat nykyään tyhmiä ja typeriä.

Kysehän on Jermulan varuskunnasta, jota kenraali Kaluuna komentaa tai on komentavinaan. Ainakin kotioloissa kenraali vaikuttaa olevan tossun alla.

Varsin monet tuokiokuvat liittyvät kersantti Ärjylän ja sotamies Masin keskinäisiin kahnauksiin ja mittelöihin. Neiti Söpö, joka heilastelee Masin kanssa, toimii varuskunnan sihteerinä vai olisiko peräti kenraali Kaluunan sihteeri. Neiti Söpö, joka on sotilashierarkian ulkopuolella, on merkittävä tasapainottava ihminen tässä omituisessa varuskunnassa.

Pastori Virsilä on myös mielenkiintoinen, tasapainottava hahmo. Hänen ihmiskäsityksensä on varsin positiivinen. Olen usein miettinyt mitähän kirkkokuntaa tai tunnustusta hän mahtaa edustaa. Ilmeisesti ei kuitenkaan luterilaista.

Alla olevassa tuokiokuvassa pastori Virsilä antaa Masille sielunhoitoa ja rohkaisee häntä kilvoittelussa. Kumpikaan ei päästä kaikkia taivaaseen, mutta Masilla rajanveto on selvempi ja jyrkempi. Kuultuaan hyvän uutisen Masin suu aukeaa korviin saakka. Tässä tuokiokuvassa kummallakin näyttää olevan tasavertaiset ja yhtä arvokkaat istuimet.

Jälkimmäinen tuokiokuva kertoo, että pastori Virsilän toimenkuvaan kuuluu myös riitojen sovittelu sekä huonosti käyttäytyvän aliupseerin ojentaminen. Niinpä kersantti Ärjylä istuu hieman vaatimattomammalla (ja matalammalla?) tuolilla sekä vaikuttaa - harvinaista kyllä - varsin nöyränoloiselta.

Mitä tästä opimme?
* Ihminen ei halua vihamiehiään taivaaseen, mikä on toisaalta inhimillistä ja ymmärrettävääkin.
* Hyvien piirteiden etsiminen ja löytäminen toisista ihmisistä voi olla työlästä ja vaikeaa, jolloin ihminen voi päätyä varsin epäsovinnaisiin ratkaisuihin.
* Mikä kersantti Ärjylää vaivaa? Antisosiaalinen persoonallisuushäiriökö?



Kauko Puottula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti